Zbytočné obaly?

Hlavnou mantrou ekologického správania je nevytvárať odpad. Má to svoju logiku a nesporné výhody. Obaľovaním sme priam posadnutí. Balíme nápoje a tekutiny, kde sa to dá pochopiť, balíme cukor do kilových, polkilových, dvestogramových aj 5 gramových balení. Balíme mäso po 2 kúskoch na rezne, aj po 8 kuracích štvrtí do plastových vaničiek. Balíme ovocie aj zeleninu. 

Obaly v supermarkete

Za totálne absurdné považujem to, že v obchodnom reťazci som si pri pulte kúpil 20 deka šunky, ktorú mi pani predavačka zabalila do papiera, ktorý je zvnútra potiahnutý jemnou plastovou fóliou. To na prvý pohľad môže vyzerať relatívne OK. Problémom ale je, že som si všimol, že v danom reťazci vyberajú šunku z predpripravených obalov, kde je pol kila nakrájanej šunky. Takáto šunka teda nie je zabalená raz, ale aj dva, tri, či možno aj štyrikrát. Toto považujem za neskutočné plytvanie a barbarstvo za ktoré sa ešte raz budeme veľmi hanbiť.

Ako sa zbaviť obalov?

Možno si poviete, “Taká je doba. Čo mám robiť?”. Odpovedí je hneď niekoľko, a bohužiaľ žiadna z nich nie je všeliekom. Podstata spočíva v množstve malých zmien.

  1. Zamyslieť sa, či mäso budem nakupovať v supermarkete, alebo radšej u miestneho mäsiara. Môžem si kúpiť toho mäsa aj viac, naporcovať a uskladniť v mrazničke v nádobách, ktoré sú znovupoužiteľné.
  2. Kupovať lokálnu a sezónnu zeleninu vždy, keď je to čo i len trochu možné. Samozrejme, to isté platí aj pre ovocie.
  3. Vedeli ste, že šampón nemusí byť len tekutý, ale aj tuhý? Keď sa trochu posnažíte, určite taký nájdete aj vo svojej obľúbenej drogérii. Vyskúšajte ho a uvidíte, či vám bude vyhovovať.
  4. Nakupovať v bezobalových obchodoch. Zatiaľ ich nie je veľa, ale postupne vznikajú nové a nové. Bez obalu tam častokrát môžete kúpiť nielen potraviny, ale napríklad aj drogériu. Základom je doniesť si vlastnú nádobu, či viacnásobne použiteľný obal. V každom takom obchode vám určite radi poradia.

Máte ďalšie tipy, ako znižovať svoju závislosť na obaloch? Napíšte nám.

Radi Vám poradíme a vyberieme pre Vás
ten najekologickejší produkt.

ekologicke produkty adresa Ružomberská 6, Bratislava

Napíšte nám!

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov podľa §38 zákona GDPR.

Ďakujeme
za Váš dopyt

V čo najkratšom čase Vás budeme kontaktovať.

Chyba

Niekde nastala chyba. Prosím obráťte sa na nás prostredníctvom e-mailu.

Odoberajte naše novinky!

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov podľa §38 zákona GDPR.

Ďakujeme
za Váš e-mail

Chyba

Niekde nastala chyba. Prosím obráťte sa na nás prostredníctvom e-mailu.